Logopedický screening

22.09.2015 17:50

     Dne 22.9. v dopoledních hodinách se v MŠ konal logopedický screening, kdy rodiče dětí bezplatně mohli nechat svoje dítě vyšetřit klinickou logopedkou paní Mgr. Fialovou, která má svoji ordinaci v Rosicích.

     Jaké bylo moje nemilé překvapení, kdy se dnes vyšetřovalo pouze sedm dětí. Protože já sama jsem logopedický preventista, tak vím, jak moc je důležitá včasná logopedická péče a samotná depistáž=vyhledání, protože náprava hlásky je běh na dlouhou trať. Může trvat i roky, než je řeč plně a kvalitně kompenzována.

     Dyslálie-patlavost-artikulační neobratnost, jeden termín a velice ovlivňuje kvalitní nástup do ZŠ. Jednoduché pravidlo jak mluvím, tak slyším a potom píši.

A věřte, že i já používám obligátní věty u svých dětí již školou povinných:" Ty to neslyšíš?" Pokud hláska nebude správně vyslovována, projeví se to i v psané formě řeči, bohužel.

    Rada paní logopedky nakonec, pokud jako rodič cítíte, že výslovnost hlásek činí dítěti problémy, čtyři roky je nejoptimálnějším čas k řízené nápravě u klinického logopeda.

 

                                                                za Mateřskou školu Tetčice

                                                                        Irena Floriánová